
تلاش برای افزایش سهم کشاورزی در اکوسیستم نوآوری
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران، به مصوبه کاهش تعرفه گمرکی کالاهای اساسی از ۴ به یک درصد که قرار بود از ابتدای امسال اجرایی شود اشاره کرد و گفت: این مصوبه هنوز اجرایی نشده و حجم زیادی از مواد اولیه واردکنندگان همچنان در گمرکات کشور در انتظار ترخیص است.
به گزارش روابط عمومی انجمن تامین کنندگان غلات ایران، کاوه زرگران رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران، به مصوبه کاهش تعرفه گمرکی کالاهای اساسی از ۴ به یک درصد که قرار بود از ابتدای امسال اجرایی شود اشاره کرد و با بیان اینکه این مصوبه هنوز اجرایی نشده و حجم زیادی از مواد اولیه واردکنندگان همچنان در گمرکات کشور در انتظار ترخیص است، افزود: تاخیر در اجرای اصلاح تعرفههای گمرکی باعث شده تا به میزان ۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایه بخش خصوصی و واردکنندگان در انبار گمرکات فریز شود.
وی همچنین با اشاره به اختصاص نزدیک به ۳۰۰ کانتینر از سوی دولت برای حمل کالا به روسیه، گفت: تجارت خارجی ایران با روسیه، در طول سالهای اخیر چندین تجربه ناموفق از سر گذرانده و دلیل عدم بهرهگیری از فرصت تجارت با روسیه نیز ناشی از بینظمی و مدیریت غیر یکپارچه در تصمیمگیریها و تدوین استراتژیها بوده است و با روشهایی مانند افزایش تعداد کانتینرهای حمل، نمیتوان انتظار افزایش سهم ایران در تجارت خارجی روسیه داشت.
زرگران در بخش دیگری از سخنانش، به احیای وزارت بازرگانی که به تازگی در دستورکار دولت قرار گرفته اشاره کرد و گفت: این از همگسیختگی در حوزه تجارت خارجی و بازار داخل کشور نشان میدهد که نیاز به تشکیل وزارت بازرگانی جدیتر از گذشته است.
در ادامه این نشست، محمدحسین بهشتی، معاون نوآوری و تجاریسازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در سخنانی، با اشاره به قانون جهش تولید دانشبنیان، از این سند به عنوان تحولی در حمایت از شرکتهای دانشبنیان و فناورمحور یاد کرد و یادآور شد که بخش عمدهای از پیشنویس آئیننامههای این قانون از سوی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری تهیه و تدوین شده است.
بهشتی با اشاره به اینکه از چندی پیش، مصوبه هیات دولت در ارتباط با بخش کشاورزی دانشبنیان ابلاغ شدهاست، از تاسیس و آغاز به کار اولین پارک علم و فناوری کشاورزی از سوی وزارت جهاد کشاورزی خبر داد که به گفته وی، در استان البرز از حدود یک ماه پیش افتتاح شده است.
وی با بیان اینکه، بخش غذا و امنیت غذایی از جمله حوزههایی است که از سوی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است، افزود: بر این اساس، نیازهای اساسی کشور در حوزه کشاورزی و غذایی را مورد شناسایی و برنامهریزی قرار دادهایم تا با کمک شرکتهای دانشبنیان، این نیازها برآورده شود.
معاون نوآوری و تجاریسازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری با این توضیح که این معاونت تاکنون موفق شده است برای تولید برخی محصولات کشاورزی، شرکتهای دانش بنیان را کشف و مورد حمایت قرار دهد، افزود: در حال حاضر در تولید بذر هیبرید گلخانه و مرغ لاین، چندین شرکت دانش بنیان در کشور اعلام آمادگی کرده اند هرچند در زمینه تولید خوراک دام و طیور هنوز موفق به یافتن شرکتهای دانش بنیان نشدهایم.
همچنین مجید ولدان، سرپرست پارک علم و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی نیز با اشاره به اینکه ۶۹۲۳ شرکت دانش بنیان در کشور به ثبت رسیده است، افزود: با این حال فقط ۲۹۱ شرکت از این تعداد در بخش کشاورزی فعال هستند.وی با بیان اینکه زنجیره تولید در بخش کشاورزی نسبت به سایز حوزه ها پررنگتر است، گفت: در پارک علم و فماوری نزدیک به ۱۱ هزار واحد و هسته فناور فعال هستند که سهم بخش کشاورزی از آن، تنها ۴.۸۵ درصد است.
وی پس از بیان دلایل کم رنگ بودن حضور شرکتهای دانش بنیان در بخش کشاورزی، از جمله سنتی بودن این بخش و عوامل اقلیمی و بهرهبرداران نهایی این حوزه، به راهاندازی پارک علم و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی در استان البرز طی ماه گذشته اشاره کرد و افزود: در مرحله اول، ۶۰ هکتار در اختیار این پارک قرار گرفته و در مرحله دوم نیز ۶۰ هکتار دیگر به آن اضافه خواهد شد. وی با این توضیح که قرار است در مرحله سوم نیز، ۱۰ درصد کل اراضی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور که نزدیک به ۱۰۰ هزار هکتار در سراسر کشور برآورد میشود، در اختیار زیستبوم فناوری حوزه کشاورزی قرار گیرد.
عباس کشاورز، معاون پژوهش مرکز ملی مطالعات کشاورزی و آب اتاق ایران نیز با بیان اینکه در کشور، حق مالکیت معنوی به رسمت شناخته نمی شود، گفت: بدون تعامل و همکاریهای بینالمللی، کشاورزی ایران قابل تغییر و جهش نیست.
وی افزود: برای تحول در این صنعت، باید یک استراتژی تدوین کرد و به بخش خصوصی اجازه داده شود در تعامل با شرکت های بین المللی، فعالیت کند و حق مالکیت معنوی برای این بخش به رسمیت شناخته شود.
در ادامه این جلسه، مدیرعامل و بنیانگذار استارتآپ فضاپایه کشتیار در توضیحاتی به زمینههای فعالیت این شرکت دانش بنیان در بخش کشاورزی پرداخت. به گفته سارا میرشکاری، این استارتآپ در سال ۱۳۹۷ فعالیت خود را آغاز کرد و در حال حاضر نیز حدود هزار کاربر کشاورز روی سامانه آن مشغول به فعالیت هستند. کشتیار، سامانهای است که با استفاده از تصاویر ماهوارهای به کشاورزان کمک میکند تا تصمیمات مدیریتی دقیق گرفته و بهرهوری خود را افزایش دهند.