
هشدار دوباره فائو درباره ناامنی غذایی در جهان
مطابق چشمانداز جدید فائو، صورت مالی غذای جهانی در مسیر ثبت رکوردی تاریخی است که ۱۰درصد بالاتر از سطح رکورد پیشین در سال ۲۰۲۱ خواهد بود.
به گزارش روابط عمومی انجمن تامین کنندگان غلات ایران، جدیدترین چشمانداز فائو که سالانه دوبار منتشر میشود، نشان میدهد که تولید غذای جهانی تا سال ۲۰۲۳ افزایش مییابد؛ اما کشورهای دارای درآمد پایین بیش از پیش در معرض ناامنی غذایی قرار دارند. براساس این گزارش، کشورهای ثروتمند در سال پیشرو در تمامی زنجیره غذایی واردات خود را افزایش میدهند و عامل عمده در رشد مصرف مواد غذایی هستند؛ اما همت کشورهای در حال توسعه و با درآمد پایین صرف تامین نیازهای غذایی اصلی میشود و ناامنی غذایی بیشتر در کمین آنهاست.
همچنین در این گزارش درباره ایران نوشته شده در بخش واردات جهانی گندم یکی از دلایل کاهش تقاضای واردات در سطح جهان، کاهش واردات ایران، چین و قزاقستان به دلیل افزایش برداشت در سطح ملی عنوان شده است. در زمینه غلات تخمین این گزارش، افت واردات ایران در سال ۲۰۲۳-۲۰۲۲ نسبت به مدت مشابه سال گذشته از ۶/ ۲۱میلیون تن به ۳/ ۱۸میلیون تن است.
در بهره برداری از غلات، ایران شاهد افزایشی اندک از ۲/ ۳۷میلیون تن به ۵/ ۳۷میلیون تن در سال ۲۰۲۳-۲۰۲۲ است. حجم ذخایر آن نیز کاهش اندکی نشان میدهد و از ۷/ ۱۲میلیون تن در سال ۲۰۲۲ به ۵/ ۱۲میلیون تن در سال ۲۰۲۳ خواهد رسید. تولید گندم ایران در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال پیش از آن از ۴/ ۱۰میلیون تن به ۱۳میلیون تن افزایش نشان می دهد.
در نتیجه واردات گندم در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ نشاندهنده افت از ۹/ ۷میلیون تن به ۵میلیون تن است. ذخایر گندم ایران در سال ۲۰۲۳ به ۴/ ۹میلیون تن میرسد که نسبت به ۵/ ۸میلیون تن سال ۲۰۲۲ نشاندهنده افزایش است. تولید برنج ایران در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش دارد و از ۲میلیون تن به ۳/ ۲میلیون تن میرسد.
در زمینه واردات برنج پیشبینی میشود این رقم که در سال ۲۰۲۲، معادل ۶/ ۱میلیون تن بوده است به ۸/ ۱میلیون تن برسد. ذخایر برنج ایران در سال ۲۰۲۳-۲۰۲۲ با افزایشی اندک از ۵/ ۰میلیون تن به ۶/ ۰میلیون خواهد رسید.
تولید گوشت ایران نیز بنا به این گزارش در سال ۲۰۲۲ شاهد افتی اندک از ۳.۰۸۶هزار تن به ۳.۰۳۰تن خواهد بود و ورادات آن افزایش یافته و از ۱۰۰هزار تن در سال ۲۰۲۱ به ۱۶۷هزار تن خواهند رسید. صادرات گوشت ایران نزولی است و از ۴۱هزار تن در سال ۲۰۲۱ در سال ۲۰۲۲ به رقم ۲۳هزار تن خواهد رسید.
در این گزارش، علاوه بر افزایش هزینههای غذا به افزایش هزینه واردات نهادههای کشاورزی اشاره شده است که موجب کاهش توان واردات این اقلام در کشورهای در حال توسعه و در نتیجه کاهش بهرهوری و نیز سطح زراعت میشود و بیش از پیش موجب اختلال در دسترسی داخلی به اقلام غذایی در این مناطق خواهد شد.
گزارش فائو در نتیجه با هشدار دادن درباره ناامنی غذایی در کشورهای با درآمد پایین از صندوق بینالمللی پول میخواهد با تایید برنامه پنجره شوک غذایی که برنامهای برای مقابله با ناامنی غذا در کشورهای با درآمد پایین است، این روند را معکوس کند. در این گزارش، در مورد آمار مربوط به ایران تغییری عمده به چشم نمیخورد؛ بهجز افزایش تولید گندم از ۱۰میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۱۳میلیون تن در سال ۲۰۲۲ که روند واردات آن را نیز کاهش میدهد.
براساس آخرین گزارش سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل از صورت مالی واردات غذای جهانی که دوبار در سال منتشر میشود، محاسبات تخمینی نشاندهنده رشد ۹۴/ ۱تریلیون دلاری آن در سال ۲۰۲۲ است که رقمی بالاتر از انتظار گزارشهای پیشین است.
مطابق چشمانداز جدید فائو، صورت مالی غذای جهانی در مسیر ثبت رکوردی تاریخی است که ۱۰درصد بالاتر از سطح رکورد پیشین در سال ۲۰۲۱ خواهد بود. با این حال انتظار میرود سرعت رشد کنونی در واکنش به قیمت بالای غذا در سطح جهان و تضعیف نرخ برابری پول ملی کشورها در برابر دلار کاهش یابد. هردوی این موارد، یعنی قیمت بالا و تضعیف پول ملی، بر قدرت خرید کشورها تاثیر میگذارد و درنتیجه بر میزان واردات غذا از سوی آنها نیز اثرگذار است.